Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csatoltam képet

Főoldal » Általános iskola » Fizika
504
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, fizika
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A `k` rugóállandójú rugó megnyúlása `F` erő hatására `x=F/k`. Tehát ha a terheletlen hossz `x_0` és `m` tömeget akasztuk rá, akkor a hossza `x_0+(mg)/k`. Ezt felírva a két esetre:

`x_0+(0.3*10)/k=0.3`

`x_0+(0.5*10)/k=0.38`

Az első egyenletet kivonva a másodikból:

`5/k-3/k=0.08`

`2/k=0.08`

`k=2/0.08=25N/m`

Helyettesítsük ezt vissza az első egyenletbe:

`x_0+(0.3*10)/25=0.3`

`x_0=0.3-(0.3*10)/25=0.18m`

Tehát a rugó eredeti hossza 18 cm.
1