Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
548
Légyszíves segítsetek a 3. feladatban! Az a, és b, mennyiségeket kéne átváltani tömegszázalékba. Felettük ott van a helyes megoldás (amit órán mondtak), de sajnos nem értem, hogy ez, hogy jött ki. Valaki vezesse le nekem legyen szíves! Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
b)
A NaOH moláris tömege 40 g/mol, a vízé 18 g/mol. 100 mol 5 anyagmennyiség%-os oldatban 5 mol NaOH és 95 mol víz van. Az oldott anyag tömege így `5*40=200` g, az oldószeré pedig `95*18=1710` g. Innen a tömegszázalék `200/(200+1710)*100%~~10.47%`.

c)
1 dm3, azaz 1000 cm3 oldat tömege `1000*1.33=1330` g. Ebben az oldatban 10 mol, azaz `10*40=400` g NaOH van. Innen a tömegszázalék `400/1330*100%~~30.075%`. (Az odaírt megoldás hibás, kimaradt egy nulla.)
0