Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia zh feladatokhoz kérnék segítséget

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
414
Elore is koszonom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,

2 `cm^3` oldat tömege `2*1.22` = 2,44 g ; enneb van `2.44*0.25` = 0,61 g NaOH, ami `0.61/40` = 0,01525 mol. Ezt az oldatot hígítjuk 2,5 `dm^3`-re.

2,5 `dm^3` oldatban van 0,01525 mol NaOH

1 `dm^3` oldatban van `0.01525/2.5` = `6.1*10^(-3)` mol NaOH, ugyanennyi a hidroxidion-koncentráció.

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(6.1*10^(-3))` = 2,21

pH = 14-pOH = 14-2,21 = `color(red)("11,79")`.

2,

`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

3,7 `dm^3` hidrogéngáz az 100-12 = 88 %

A 100 % megfelel `100/88*3.7` = 4,2 `dm^3` hidrogéngáznak.

`n=(p*V)/(R*T)` = `(97500*4.2*10^(-3))/(8.314*290)` = 0,17 mol

A cink mennyisége is ugyanennyi, ami `0.17*65.4` = `color(red)("11,118 g")`.

A HCl mennyisége kétszerannyi, tehát 0,34 mol

1 `dm^3` oldatban van 0,845 mol HCl

Mennyi oldatban van 0,34 mol HCl?

V = `0.34/0.845*1000` = `color(red)("402,4 "cm^3)` a HCl-oldat térfogata.

3,

a, erős sav

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.033)` = `color(red)("1,48")`.

b, gyenge sav

`K_s=x^2/(c_s-x)`

`1.7*10^(-4)=x^2/(7.5*10^(-3)-x)`

x = `1.06*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(1.06*10^(-3))` = `color(red)("2,97")`.

c, savasan hidrolizáló só

`[H^+]` = `root()(K_s*c)` = `root()(K_v/K_b*c)` = `root()(10^(-14)/(1.75*10^(-5))*0.12)` = `8.28*10^(-6)`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(8.28*10^(-6)` = `color(red)("5,08")`.

d, gyenge bázis:

`K_b=x^2/(c_b-x)`

`1.75*10^(-5)=x^2/(0.18-x)`

`[OH^-]` = x = `1.76*10^(-3)`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(1.76*10^(-3))` = 2,75

pH = 14 - pOH = 14 - 2,75 = `color(red)("11,25")`.

e, puffer (számolhatsz koncentrációt, de az arányok számítanak)

`[OH^-]=K_b*c_b/c_("só")` = `K_b*n_b/n_("só")` = `1.75*10^(-5)*0.12/0.18` = `1.17*10^(-5)`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(1.17*10^(-5))` = 4,93

pH = 14-pH = 14-4,93 = `color(red)("9,07")`.

4,

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

11,7 `cm^3` oldatban van `0.0455*11.7/1000` = `5.32*10^(-4)` mol NaOH

Ez reagál feleannyi, azaz `2.66*10^(-4)` mol kénsavval

10 `cm^3` oldatban van `2.66*10^(-4)` mol kénsav

1 `dm^3` oldatban `2.66*10^(-2)` mol kénsav van, ennyi lesz a kérdéses koncentráció.

5,

`AgNO_3` + `KCl` `to` `ul(AgCl)` + `KNO_3`

2 `AgNO_3` + `MgCl_2` `to` 2 `ul(AgCl)` + `Mg(NO_3)_2`

A keverékben van x g `KCl` és 31,9-x g `MgCl_2`.

Ezek molban:

`x/74.6` mol `KCl` és `(31.9-x)/95.3` mol `MgCl_2`

Ebből keletkezik `x/74.6+(2*(31.9-x))/95.3` mol `AgCl`

Ez összesen `71.7/143.4` mol.

`x/74.6+(2*(31.9-x))/95.3=71.7/143.4`

x = 22,35

31,9 g keverékben van 22,35 g KCl

100 g keverékben van `100/31.9*22.35` = 70 g

A keverékben van 70 tömegszázalék `KCl` és 30 tömeg% `MgCl_2`

mol%

`70/74.6` mol KCl + `30/95.3` mol `MgCl_2`, összeadod.

1,25 mol keverékben van 0,938 mol KCl

100 mol keverékben van `100/1.25*0.938` = 74,85 mol KCl

Mol%-os összetétel:

74,85 mol% KCl és 25,15 mol `MgCl_2`.
0