Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy termék áfa kulcsának értéke duplájára nőt. Határozza meg az eredeti áfa kulcs értékét, ha a változás hatására a bruttó ár 7,4 1 % - kal nőtt!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
875
....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen az eredeti adókulcs `r`. Ekkor egy `x` nettó árú termék bruttó ára `x*(1+r)`.

A növekedés után a bruttó ár `x*(1+2r)`.

Tudjuk, hogy az utóbbi 7,41%-kal magasabb, vagyis:

`(x*(1+2r))/(x*(1+r))=1.0741`

`(1+2r)/(1+r)=1.0741`

`1+2r=1.0741*(1+r)`

`1+2r=1.0741+1.0741r`

`0.9259r=0.0741`

`r=0.0741/0.9259~~0.08`

Vagyis az eredeti adókulcs kb. 8% volt.
0