Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derekszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1283
Egy derékszögü háromszög egyik hegyesszöge 72°os a mellete fekvö befogolya 5,2 cm hosszu
A mekkora a masik befogolya
B mekkora az átfogolya
(Rajz)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a,

Háromszög szögeinek az összege 180°,

derékszöge 90°, egyik hegyesszöge 72°,

180°-90°-72°=18°

harmadik szöge 18°

Most használhatjuk a tangens függvényt, mivel ismerjük az egyik szöget és az azt tartalmazó befogó hosszát.

tan(18°) = másik befogó/5.2cm

Innen kijön a másik befogó hossza

másik befogó = kb. 1.68648cm

b,

Pitagorasz-tétel használatával oldható meg:

c =  a2+b2 

átfogó =  5.2cm2+1.68648cm2 
átfogó =  29.8857709cm2 
átfogó = kb. 5.47 cm

Ezért a derékszögű háromszög átfogója kb. 5.47 cm


Mivel rajz kell, ezért ezeket a képleteket/megoldásokat rajzold le. A szögeket oszd fel. A tangens és az egyéb képleteket meg egy síkidomra felrajzolva megoldható. Az eredményeket írd rá a síkidom jelölt részeire. Csak rajzolva nem vagyok benne biztos, hogy hibátlanul megoldható.

Szép napot!
Módosítva: 2 éve
0