Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki le tudja vezetni és elmagyarázni nekem ezt a deriváltfüggvényes feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
359
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`f(x)=sqrt(x)*lnx`

`a)`

`f'(x)=(sqrt(x))'*lnx+sqrt(x)*(lnx)'`

`f'(x)=1/(2sqrt(x))*lnx+sqrt(x)*1/x=(lnx)/(2sqrt(x))+sqrt(x)/x=(lnx*x+sqrt(x)*2sqrt(x))/(2sqrt(x)*x)`

`f'(x)=(lnx+2)/(2sqrt(x))`

`b)`

`x_0=1`

`y_0=sqrt(1)+ln1=0`

meredekség `x=1` helyen:

`m=(ln1+2)/(2sqrt(1))=1`

Egyenes iránytényezős egyenlete:

`y-y_0=m(x-x_0)`

`y-0=1(x-1)`

`y=x-1`

`color(red)(x-y=1)`
Módosítva: 2 éve
1