Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki meg tudja oldnai ezt a függvényvizsgálatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
334
Amik ehhez kellenek:
Kikötés
Határérték
Tengelymetszetek
Stacionárius pont és monotonitás
Inflexió és konvexitás
Ábra a függvényről
Értékkészlet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Mielőtt hozzá kezdek a válasz kidolgozásához engedj meg két megjegyzést:
1) A mai nap más irányú elfoglaltságaim miatt lehet, hogy nem tudok teljes válasszal élni. Igérem ,hogy holnap befejezem a megkezdett munkát.
2)Számomra az egyváltozós függvények esetén a stacionárius pont szokatlan elnevezése az évtizedekig használt extremális pontnak, amely magába foglalta a globális maximum/minimum ill. lokális maximum/minimum kifejezéseket is. Használható még a magyar szélsőértékhely fogalom is.

Az `f(x)` függvényről azonnal látható, hogy nincs értelmezve `xi_s=-4` pontban, különben semmi probléma nincs vele. Hasonlóan az `x mapsto 1/x` függvényhez `xi_s` végtelen szakadási helye az f(x) függvénynek. A két határérték megyezik és `lim_(x->-4-0) f(x)=-oo` valamint `lim_(x->-4+0) f(x)=-oo`. Tehát nyugodtan írható, hogy `D(f(x))=RR\\{-4}` és az a sejtésünk, hogy `f(x)` függvény felülről korlátos. Az `f'(x)` derivált fügvény zérushelyeiből tudunk következtetni a szélsőérték helyeire. Tehát keressük az `f'(x)=frac{6-x}{(x+4)^3}=0` egyenlet megoldását. Jól látható, hogy ez csak az `x=xi=6` pontban lehetséges. Az is megállapítható, hogy `lim_(x->-oo) f(x)=0` valamint `lim_(x->+oo) f(x)=0`. Tehát az értelmezési tartomány "szélein", azaz mindkét végtelen esetén a `y=0` egyenes aszimptotája lesz `f(x)` függvénynek.
Ezután az értelmezési tartományt három diszjunkt intervallumra bontjuk és ezeken a ponthalmazokon megvizsgáljuk az `f'(x)` derivált függvényt. `]-oo; -4[` intervallumon a derivált negatív, `]-4; 6[` intervallumon pozitív, míg a `[6; +oo[` intervallumon újra negatív. A `xi_s=-4` nem lehet szélsőértékhelye az f(x) függvénynek. A `xi=6` helyen előjelet vált a derivált függvény, ami azt jelenti, hogy ott lokális maximuma van az f(x) függvénynek `y=eta=f(6)=1/20` értékkel. Ez egyúttal globális maximum is, mert `]-oo; -4[` intervallumon az `f(x)<0`. Adósak maradtunk még a tengelymetszetekkel. Az f(x) függvény zérushelye a `xi_0=1` helyen lesz, míg az az y tengelymetszet `eta_0=f(0)=-1/16` értéknél lesz. Az értékkészlet `R(f(x))={y| y le 1/20}`.
A második deriváltról jól látható, hogy `xi_1=11` helyen zérus és itt előjelet vált az `f''(x)` függvény. Ez azt jelenti `f(x)` függvény görbéje `]-oo; 11]` intervallumon alulról konkáv, `xi_1=11` helyen inflexiós pontja van, míg `[11; oo[` intervallumon alulról konvex.
Módosítva: 2 éve
1

Ábra az `f(x)` függvényről.
1