Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki meg tudja oldani, illetve levezetni és elmagyarázni nekem ezt a deriváltfüggvényes feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
335
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ismerni kell a deriválás műveleti szabályait.

a, szorzat deriváltja

`[(2^x-1)*(3cosx-4sinx)]`' = `(2^x*ln2)*(3cosx-4sinx)+(2^x-1)*(-3sinx-4cosx)`.

b, hányados deriváltja

`[(2x)/(1+x)^3]`' = `(2*(1+x)^3-2x*(3*(1+x)^2))/(1+x)^6` = `(2*(1+x)-6x)/(1+x)^4` = `(2*(-2x+1))/(1+x)^4`

c, összetett függvény deriváltja

`[tg(1-x^2)]`' = `-2x*1/cos^2(1-x^2)`

d, itt meg csak egy összeg van, tagonként deriválsz:

`[1/root()(x^7)+3^x/2-15]` = `-7/2*x^(-9/2)+1/2*3^x*ln3`
1