Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika feladat Sos!

Főoldal » Középiskola » Fizika
555
Egy 20 m magas toronyból függőlegesen feldobunk egy követ. A kő 5,1 s múlva halad el újra mellettünk. Mennyi idő telik el a feldobástól a földet érésig? (g = 10 m/s², a légellenállás hatásától tól tekintsünk el.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, gravitáció, idő, függőleges, szabadesés, g, Kinematika, Légellenállás, függőlegeshajítás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Fele ideig megy fel, tehát `5.1/2` = 2,55 s-ig emelkedik.

Ebben a pontban a sebessége:

`v_0=g*t` = `10*2.55` = 25,5 `m/s`

Van még 20 métere,

s = `v_0*t+g/2*t^2`

`20=25.5t+5t^2`

Ha megy a másodfokú egyenlet, akkor lesz egy negatív gyök, az nekünk nem kell, a pozitív pedig

t = 0,69 s

Ehhez még hozzájön ami meg van adva, tehát összesen 5,1+0,69 = 5,79 s-ig tartózkodik a kő a levegőben.
1