Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ebben a feladatban?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
734
Egy téglalap egyik oldalát 25%-kal megnöveltük. Hány százalékkal kell csökkenteni a szomszédos oldalt, hogy a területe ne változzék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
téglalap két oldala a és b.

A téglalap területe: T=ab

Ha az egyik oldalt növeltem 25%-kal (mondjuk az a-t), akkor az lett 1,25a

a kérdés, hogy az 1,25a * xb = a * b aholis az xb-ben az x jelenti azt a százalékértéket, amennyivel csökkentenem kell az egészet.

Ha az egyenletemet leosztom a-val és b-vel (amelyről tudjuk, hogy egy téglalap oldalai, így nem egyenlőek nullával, tehát nyugodtan oszthatok velük), akkor ez marad:

1,25x=1

x=1/1,25

x=0,8

vagyis ha az egyik oldalt 25%-kal növeltem, akkor a másikat 20%-kal kell csökkentenem (mert az egyenletem eredménye az, hogy 0,8b-nek kell lenni, azaz az eredetinek a 80%-a marad, vagyis 100-80=20%-kal kell csökkenteni.)
0