Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora és hogyan kell levezetni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1120
Mekkora az egységsugarú kör 270°-os középponti szögéhez tartozó ívének hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, sugár, középpontiszög, ív
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A teljes egységsugarú kör kerülete 2*1*π=2π egység
Osszuk fel a kört 360 egyenlő részre, ekkor 360 darab, 1°-os középponti szögű körcikket kapunk. Mivel ezek mind egybevágóak egymással, ezért a hozzájuk tartozó körívek hossza is egyenlőek, vagyis a teljes körívet is 360 egyenlő részre osztottuk fel, így 1-hez 2π/360=π/180 egységhosszú körív tartozik. Ha ezekből kiválasztunk 270 darabot, akkor kapjuk meg a 270°-os körcikket; a körívhosszok összeadódnak, és mivel 270 van belőlük, ezért 270*(π/180)=1,5π egységnyi hosszt kapunk.
Tehát a 270°-os, egységsugarú körcikkhez 1,5π hosszú körív tartozik (igény szerint lehet kerekíteni).
1