Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
461
Egy legelő alakja jól közelíthető olyan derékszögű trapézzal, amelyben a párhuzamos oldalak hoszsza 20 méter és 80 méter, a rájuk nem merőleges szár hossza pedig 260 méter. (A merőleges oldal hosszát nem tudjuk megmérni.) Hány hektár területű a legelő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A derékszögű trapéz képlete a következő:
A = a+b / 2*h

(a számláló az a+b
a nevező a 2
És ezt a törtet meg kell szorozni a h-val)

Megoldás:

a és b oldalak merőlegesek egymásra, és a h pedig nem a rá merőleges szár hossza.

a = 20m
b = 80m
h = 260m

Behelyettesítve:

A = ((20+80)/2)*260
A = (100/2)*260
A = 50 * 260
A = 13000m3

1 hektár = 10000m2

Ahektár = 13000/10000
Ahektár = 1.3 hektár

Legelő területe: 1.3 hektár

Szép napot!
Módosítva: 2 éve
0