Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Metszéspont koordinátái

Főoldal » Középiskola » Matematika
8626
Adja meg az 5x − 3y = 2 egyenletű egyenes és az y tengely metszéspontjának
koordinátáit!
Hogyan kellene levezetnem ahhoz, hogy megkapjam az eredményt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, metszéspont, koordináta, egyenes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az `y` tengely minden pontjában `x=0`. Meg kell nézni, hogy az egyenesednek melyik az a pontja, amelynek `x` koordinátája nulla: `5*0-3y=2`. Innen `y=-2/3`, tehát a metszéspont `(0; -2/3)`.
2

Másik lehetőség, hogy y-ra rendezzük az egyenletet;

Kivonunk 5x-et: -3y = -5x+2
Majd osztunk (-3)-mal: y = -(5/3)x - 2/3

Még valamikor általánosban azt tanultuk, hogy ott metszi az y-tengelyt a lineáris függvény, amennyi az x-es tag melletti szám, ez esetünkben a -2/3, tehát az y-tengelyen oda lépve találjuk meg a metszéspontot. Ehhez az értékhez az x=0 helyettesítési érték tartozik, ezért a (0; -2/3) pontban fogja metszeni az y-tengelyt.

1