Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.oszt matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
628
Tudna valaki segíteni?

Egy egyenlő szárú derékszögű háromszög befogója 5 cm.
Mekkora az átfogója?
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek Pitagorasz
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Az átfogó hossza a Pitagorasz-tétel segítségével számítható ki. A Pitagorasz-tétel szerint a derékszögű háromszögben az átfogó négyzete egyenlő a két befogó négyzetének összegével.

Tehát, ha az egyenlő szárú derékszögű háromszög egyik befogója 5 cm hosszú, akkor a másik befogója is 5 cm hosszú lesz.

Az átfogó hossza (c) tehát a következőképpen számítható:

c^2 = a^2 + b^2

ahol a és b a befogók hosszúsága.

Mivel mindkét befogó 5 cm hosszú, akkor:

c^2 = 5^2 + 5^2
c^2 = 25 + 25
c^2 = 50

Az átfogó négyzetének értéke tehát 50.

Most vegyük a négyzetgyökét mindkét oldalról:

c = √50

A négyzetgyök(50) körülbelül 7.07107, tehát az átfogó hossza kb. 7.07107 cm.
1

a^2+a^2=5
2a^2=5
a^2=2,5
a=1,25
-1