Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Kémia házi feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
403
Normál feltételek mellett 1 dm3 szénhidrogénnek a tömege 1.98 g. Az analízis azt mutatja, hogy 1g szénhidrogént tartalmaz 0.818 g szént és 0.182 hidrogént tartalmaz. Melyik ez a szénhidrogén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Moláris tömeget tudunk számolni:

p*V=(m/M)*R*T

M=m*R*T/(p*V)

Mindent SI-ben érdemes behelyettesíteni:
normál körülmény 0C-t jelent,

M=m*R*T/(p*V) = 0,00198 kg * 8,314 (J/[mol*K]) *273,15 K / (101325 Pa * 0,001 m³) = 0,044377 kg/mol = 44,377 g/mol

x*12 g / 44,377 = 0,818 a szén tartalom.
x=3

y*1 g / 44,377 = 0,182 a hidrogén tartalom.
y=8

C₃H₈ a szénhidrogén, ami a propán.
0