Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás savas puffer esetében a koncentráció ismeretében

Főoldal » Középiskola » Kémia
475
0,241 mol/dm3 bemérési koncentrációjú ecetsav oldatának pH ja 2,69. Mekkora lesz az előbbi oldat pH-ja, ha az ecetsav 63 %-ának megfelelő kémiai anyagmennyiségű szilárd NaOH ot adunk hozzá?

Csatolom a vélhetően hibás megoldásom, mert a végeredménynek ph= 2,9-nek kellene kijönnie.
Valamit biztosan elrontok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Koncentráció, pH, puffer, savas
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az első két adatból a savi disszociációs állandót tudjuk kiszámolni.

`K_s`=`([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `(10^(-2.69))^2/(0.241-10^(-2.69))` = `1.745*10^(-5)`

Az ecetsav 63%-a elfogy, ennyi lesz a nátrium-acetát koncentrációja. A maradék 37% pedig az ecetsavé. Igazából már a koncentráció sem kell, mert a %-ok aránya is megteszi.

`[H^+]` = `K_s*c_s/c_("só")` = `1.745*10^(-5)*37/63` = `1.024*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

pH = `-lg(1.024*10^(-5))` = `color(red)("4,99")`

Szóval ugyanannyi, jól számoltál, Ani és én nem is így számoltam. Nem kell ezt a feladatot túllihegni, ez egy puffer lesz, van rá képlet, behelyettesíted, megoldod.
2