Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy számtani sorozat első három tagjának összege 21, ugyanezen tagok szorzata 231. határozd meg a sorozat 8. és 9. tagjának szorzatát!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1028
kérlek segítsetek mert bele se tudok kezdeni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. egyenlet: a1+ (a1+d) + (a1+ 2d)= 21, tehát 3×(a1+d)=21, tehát a1=(7-d) (az első tag a számtani sorozatnál);
2. egyenlet: (7-d)×7×(7+d)= 231, azaz (49-d²)= 231/7 , (49-d²)= 33, ebből d²= (49-33)= 16, tehát a differencia értéke lehet +4 is, vagy (-4) is, azaz növekvő és csökkenő is lehet ez a számtani sorozat!

A nyolcadik és a kilencedik tag is emiatt kétféle lehet: de előtte (a1)1= (7-4)=3 , vagy (a1)2= (7+4)= 11 (kétféle első tag lehet!),

(a8)1= a1+7×d=3+7×4= 3+ 28= 31 , illetve (a9)1= a1+ 8×d= 3+ 8×4= 3+ 32= 35, így a két tag szorzata: 31×35= 1085; vagy pedig
(a8)2= (a1)2+ 7×d(2)= 11+ 7×(-4)= 11-28= (-17) , illetve (a9)2= (a1)2+ 8×d(2)= 11+ 8×(-4)= 11-32= (-21) , itt pedig a két tag szorzata a következő: (-17)×(-21)=(+357) !

Tehát vagy 1085 lesz, vagy 357 lesz a nyolcadik és a kilencedik tag szorzata a kétféle számtani sorozat miatt!

Üdv.: Ármós Csabi Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás)
1