Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
461
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szió Ádám!

Leírom a kért egyenleteket pontosan!
3. feladat:
a; 2 H₂ + O₂ = 2 H₂O (vízzé ég el a hidrogén);
b; N₂ + 3 H₂ ⇔ 2 NH₃ ;
c; CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O ;
d; 2 Al + 1,5 O₂ = Al₂O₃ ;
e; 2 Mg + O₂ = 2 MgO ;
f; S + O₂ = SO₂ ;
g; C + O₂ = CO₂ ;
h; 2 Fe + 1,5 O₂ = Fe₂O₃ ;
i; CaCO₃ = CaO + CO₂ ;
j; CO₂ + H₂O ⇔ H₂CO₃ ;
k; H₂O₂ = H₂O + 0,5 O₂ ;
l; Zn + 2 HCl = ZnCl₂ + H₂⇑ ;
m; Na + H₂O = NaOH + 0,5 H₂⇑ ;
n; C₆H₁₂O₆ + 6 O₂ = 6 CO₂ + 6 H₂O ;
o; C₂H₆O + 3 O₂ = 2 CO₂ + 3 H₂O ! :)

Leírtam! Esetleg ahol 0,5 mol, vagy 1,5 mol a kiinduló, vagy keletkező anyag, ott lehet 2-vel szorozni az egyenletet és akkor minden kiinduló, ill. keletkező mólszám a kétszeresére változik (nő)! Az ammónia képződése egyensúlyi, ahogyan a szénsav keletkezése is, tehát oda-vissza nyíl kell, mert megfordítható!

Tehát pl. : 4 Fe + 3 O₂ = 2 Fe₂O₃ (vas(III)-oxid képződése) , így értettem, stb.!

Remélem tudtam Neked segíteni!
Üdvözlettel: Ármós Csabi Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás)
Módosítva: 2 éve
2