Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika 8. Osztályos

62
Sziasztok . Az lenne a kérdésem hogyha egy tálka vizet beteszek a hűtőbe ahol 0 celsius fok van, ugye az a víz megfagy mivel a víz fagyáspontja 0 fok, de ha megfagyott a víz, és jéggé alakult, de nem veszem ki a hűtőből, hanem még sok ideig ott hagyom, akkor a jég megfog olvadni?hiszen a jég olvadáspontja 0 celsius fok...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Kérdés ugyan nem volt konkrétan, de nulla fokon szilárd-folyadék fázisegyensúly van. A hűtőszekrénnyel egyébként se tudod belőni pontosan víz fagyáspontját. A hűtésnek is van tehetetlensége és az olvadást-fagyást se úgy képzeljük el, hogy folyadék volt aztán hirtelen az egész adag víz megfagy (persze ha a környezet hőmérséklete nagyon eltér az olvadásponttól, akkor gyorsnak tapasztaljuk). Van olyan, hogy 17 fok van kint és a hordó tetején még ott a vékony jégréteg, ha hajnalban mínusz pár fok volt. Ha van egy lavor víz-jég kétfázisú rendszered, annak a hőmérséklete nulla celsius. A hűtőben, ha elméletileg pontosan az olvadáspont van, akkor egy egyensúlyi helyzet áll fenn. A nulla fok egy egyezményes hőmérséklet, Celsius találta ki.
0