Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Kémia házi feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
446
Egy ismeretlen képletű szénhidrogén égése során 11,2 dm³ szén (IV)-oxid és 9 g víz keletkezik. Állapítsd meg a szénhidrogén tapasztalati képletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + z `O_2` `to` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

11,2 `dm^3` `CO_2` (jó lenne tudni a körülményeket) az (feltételezzük, hogy normál állapot, ránézésre ez ad majd jó eredményt) `11.2/22.41` = 0,5 mol

9 g víz pedig `9/18` = 0,5 mol

A keletkező anyagok mólaránya tehát 1:1 `to` x:y = 1:2. A tapasztalati képlet: `color(red)((CH_2)_n)`.
0