Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, Az alábbi feladatban segítséget szeretnék kérni.

Főoldal » Középiskola » Kémia
449
Hány kg szén-dioxid kerül a levegőbe 2 tonna 70 tömeg% metánt tartalmazó földgáz elégetése során?

CH4 + 2O2=CO2+2H2O

Mennyi a földgáz metán tartalma: kg
a metán moláris tömege: g/mol
a metán anyagmennyisége: kmol
1 mol metán elégetésével képződő szén-dioxid anyagmennyisége: mol
Az adott metán elégetéséből származó szén-dioxid anyagmennyisége: kmol
A szén-dioxid moláris tömege: g/mol
A képződött szén-doixid tömeg: kg

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A földgáz metántartalma: `2*70/100` = 1,4 tonna = 1400 kg

A metán moláris tömege 16 g/mol

A metán anyagmennyisége: 1400/16 = 87,5 kmol

1 mol metán elégésével képződő szén-dioxid anyagmennyisége 1 mol

87,5 kmol metánból 87,5 kmol `CO_2` keletkezik

A szén-dioxid moláris tömege 44 g/mol

A képződött `CO_2` tömege `44*87.5` = 3850 kg.
0

Nagyon szépen köszönöm :)
0