Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
471
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`q=a_1-1`
(1) `S_n=21`
(2) `a_1·a_n=36`
-------
(1) `S_n=a_1·(q^n-1)/(q-1)=21`
(2) `a_1·(a_1·q^(n-1))=36`
-------
`a_1` helyébe írjuk be azt, hogy `q+1`:
(1) `(q+1)·(q^n-1)/(q-1)=21`
(2) `(q+1)·((q+1)·q^(n-1))=36`
-------
(1)-ből: `q^n=21·(q-1)/(q+1)+1=(21q-21+q+1)/(q+1)=(22q-20)/(q+1)`
ezért `q^(n-1)=(22q-20)/((q+1)q)`

Ezt írjuk be (2)-be:
`(q+1)·(22q-20)/q=36`

Innen már fejezd be te...
0