Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladatom

Főoldal » Általános iskola » Matematika
656
1, Egy malomban finom- és réteslisztet őröltek, összesen 10 200 kg- ot. A finomlisztből egy pék elszállított 1200 kg-ot, míg a réteslisztből a molnár őrölt még 1400 kg-ot. Így mindkét lisztből ugyanannyi lett a malomban. Mennyit őröltek eredetileg az egyes fajta lisztekből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először összesen 10200 kg liszt lett:

finom (kg) + rétes (kg) = 10200 kg, ez lesz az eredetileg őrölt mennyiség.

A finomból elvittek 1200 kg-ot: finom (kg) - 1200 kg

A réteshez még őröltek 1400 kg-ot: rétes (kg) + 1400 kg

és a kettő mennyisége egyenlő lett, tehát: finom (kg) - 1200 kg = rétes (kg) + 1400 kg

Ez két egyenlet két ismeretlennel, meg lehet oldani például így:
finom (kg) - 1200 kg = rétes (kg) + 1400 kg

finom (kg) = rétes (kg) + 1400 kg + 1200 kg

finom (kg) = rétes (kg) + 2600 kg (ezt beírjuk az elsőbe)

finom (kg) + rétes (kg) = 10200 kg (ez az első egyenlet)

rétes (kg) + 2600 kg + rétes (kg) = 10200 kg

2 * rétes (kg) = 10200 kg - 2600 kg

2 * rétes (kg) = 7600 kg

rétes (kg) = 3800 kg volt eredetileg.

finom (kg) + rétes (kg) = 10200 kg (a rétes liszt helyére már beírhatjuk a mennyiségét 3800 kg-ot)

finom (kg) + 3800 kg = 10200 kg

finom (kg) = 10200 kg - 3800 kg

finom (kg) = 6400 kg volt eredetileg.
Módosítva: 2 éve
0