Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legnagyobb közös osztó

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Határozza meg a 3960 és az 5670 számok legnagyobb közös osztóját és a legkisebb közös többszörösét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, íme a feladat megoldása!

Az első lépés az, hogy mindkét számot felbontjuk prímtényezők szorzatára:

3960 = 2 • 2 • 2 • 3 • 3 • 5 • 11 = 2³ • 3² • 5 • 11

5670 = 2 • 3 • 3 • 3 • 3 • 5 • 7 = 2 • 3⁴ • 5 • 7


A legnagyobb közös osztó meghatározása:

(3960 ; 5670) = 2 • 3² • 5 = 90


A legkisebb közös többszörös meghatározása:

[3960 ; 5670] = 2³ • 3⁴ • 5 • 7 • 11 = 249480
0