Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladatom

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1116
Egy háromjegyű szám első és harmadik számjegyének az összege 9, a második számjegye 3. Ha felcseréljük az első és a harmadik számjegyét, és az így kapott számból kivonjuk az eredeti számot, 297et kapunk. Melyik az eredeti szám?

A számítás lépései: Az eredeti szám: x3(9 – x),
értéke: 99x + 39
A felcserélt szám: (9 – x)3x,
értéke: 930 – 99x
egyenlet: (930 – 99x) – (99x + 39) = 297
891 – 198x = 297 e) x = 3 f)
Az eredeti szám: 336
Ellenőrzés: a felcserélt szám: 633; különbségük: 633 – 336 = 297
Ez a feladat kész lenne segítséggel. de van amit nem értek, ezt szeretném megtudni.
Az eredeti szám: x3(9-x) hogy lesz ennek az értéke : 99x+39 ? Ezt nem értem hogy miért ennyi?
Illetve a felcserélt szám: (9-x)3x ennek az értéke 930-99x Ezt sem értem hogy miért?
Le tudná nekem írni valaki a magyarázatát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Gondolkodjunk lépésenként.

Van egy háromjegyű számunk.

Ez maximum 999 lehet (mert az 1000 és 1001 stb már négy jegyűek lennének), és minimum 100 lehet (mert a 99 már csak két jegyű lenne).

A 999-et írhatjuk úgy, hogy 9*100 + 9*10 + 9 = 900 + 90 + 9 = 999

Vegyünk bármilyen három jegyű számot, legyen a középső jegye 3 (amit megadtak):

például 835. Ezt írhatjuk úgy, hogy 8*100 + 3*10 + 5 = 800 + 30 + 5 = 835


A feladatban az első jegy legyen x.
A második 3.
A harmadik jegy y.
A szám x3y, de tudjuk, hogy x+y=9 (az első és harmadik jegy összege 9). Tehát az y=9-x

(így csak az x lesz ismeretlen)

Így a számunk x3[9-x] alakú lesz, amit a fenti példák alapján így is írhatunk (ezek eddig csak számjegyek voltak, most "alakul át" egyenletté, ahol x az ismeretlen számjegy):

100*x + 3*10 + (9-x) = 100*x + 30 + 9 - x = 99*x + 39


Ugyanez a játék a másik számra:

Felcseréljük a számjegyeket:
(9-x) az első számjegy, 3 a második, x a harmadik jegy:

100*(9-x) + 3*10 + x = 900 - 100*x + 30 + x = 930 - 99*x

Azt tudjuk még, hogy a felcserélt mínusz az eredeti szám 297, tehát

Nagyon vigyázni kell az előjelekre!!!

A teljes második számot vonjuk ki, ami 99x + 39, ezért tettem ki a zárójelet.

Innentől egyenlet megoldás az egész.

(930 – 99x) – (99x + 39) = 297

930 – 99x – 99x - 39 = 297

891 - 198x = 297

594=198x

x=3


Tehát az eredeti háromjegyű szám: 336,
a felcserélt pedig 633.
Módosítva: 2 éve
0