Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ionizáció

Főoldal » Középiskola » Kémia
385
1. Mekkora energiaváltozás kíséri 3,8 g fluorid-ion képződését?
Ea= 339 kJ/mol
2. Mekkora energiaváltozás kíséri 2∙1024 db lítium-atom ionizációját?
Ei= 520 kJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia Dorka!

Az elektronaffinitás negatív, az ionizációs energia pozitív előjelű mindig, tehát az első exoterm változás (felszabadul az energia), a második meg endoterm változás (elnyelődik az energia)!

1. feladat: 19 gramm (1 mol) fluoridionhoz (-339) kJ energiavált. tartozik, akkor 3,8 grammhoz (0,2 mol-nyi) fluoridionhoz: (DeltaH)₁= 0,2 mol×(-339) kJ/mol = (-67,8) kJ, tehát 67,8 kJ energia szabadul itt fel.

2. feladat: 6,9 gramm (1 mol) Li-atom ionizálása +520 kJ energiát igényel, így 2048 db atom az (2048/(6×10²³)) mol, azaz 3,413×10-²¹ mol Li-atomét : (DeltaH)₂= 3,413×10-²¹×(+520)= (+1,775×10-¹⁸) kJ energiát igényel! :)

Remélem tudtam segíteni így és érthető a levezetésem!

Üdv.: Ármós Csabi Db.-ből (48 éves, kémiás-matekos)
0

Helló Dorka!

Ha viszont 2×10²⁴ Li-atomról lenne szó, akkor az (2×10²⁴)/(6×10²³)= 20/6 mol atom= 3,3333 mol atom, akkor az energiaváltozás (DeltaH)= 3,3333 mol× (+520) kJ/mol= (+1733,33) kJ lesz, ennyi energia nyelődik el!

Akkor ne vedd figyelembe az előző Li-ra adott megoldást, amennyiben Te 2×10²⁴ darabot szerettél volna leírni! Mert akkor ez utóbbi lesz a jó, amit most levezettem! :)
2