Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az átfogó 50 cm hosszú, mert az átfogó épp a köré írt kör sugarának a kétszerese.
Pitagorasz-tétel felírható ebben a háromszögben:
a² + (a+5)² = 50², ebből (2a²+ 10a+ 25)= 2500, innen 2a²+10a -2475= 0 , a=(-10+√(100+19800))/4= (-10+141,067)/4=(131,067/4)= 32,767 cm, a másik befogó így : b=(a+5)= 37,767 cm hosszúságú lesz! :)

A szögek szögfüggvénnyel: (alfa+béta)=90⁰, ezért tg(alfa)= b/a= 37,767/32,767= 1,1526 , innen (alfa)= 49,06⁰, tehát a másik hegyesszög (béta)=(90⁰-alfa)= (90⁰-49,06⁰)= 40,94⁰ értékűek lesznek! :)

Nem rajzoltam most ábrát, de remélem anélkül is érthető a levezetés! :)

Üdv.: Ármós Csabi Debrecenből (48 éves)
0