Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a folyamat egyenlete?

Főoldal » Középiskola » Kémia
391
Kémia feladathoz kellene egy kis segítség az alábbi reakciók felírásához. Le tudnátok írni a reakciót?
1. Meszelt fal száradása
2. Réz-oxid redukálása hidrogénnel
3. Timföld oldása sósavban
4. Gyomorsav közömbösítése szódabikarbónával
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 10. osztály, reakcióegyenlet
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Itt írom az egyenleteket:
1. egyenlet: Ca(OH)₂ + CO₂ = CaCO₃ + H₂O (szilárd mészkő képződik);
2. egyenlet: CuO + H₂ = Cu + H₂O (vörös réz válik ki);
3. egyenlet: Al₂O₃ + 6 HCl = 2 AlCl₃ + 3 H₂O (színtelen alumínium-klorid oldat keletkezik);
4. egyenlet: NaHCO₃ + HCl = NaCl + CO₂ + H₂O (sóoldat keletkezik pezsgés közben oldódik a szódabikarbóna) ! :)

Ennyi lenne! Remélem tudtam segíteni! :)
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos korrepetáló)
0

Ha réz(I)-oxidot redukálunk hidrogénnel, akkor az egyenlet a következő:

Cu₂O + H₂ = 2 Cu + H₂O (itt ebben az esetben kétszerannyi vörös réz képződik)! :)
0