Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki le tudné ezt nekem vezetni? mert nem értem

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
421
Számítsa ki annak a metil-amin (CH3NH2) oldatnak a bemérési koncentrációját (mol/m3 egységekben!), amelynek a pH-ja 11,36 !
Kb=4,38·10-4; Kv=1,00·10-14; (Az eredményt három értékes jegyre adja meg!)

Hány köbcentiméter 0,7231 mol/dm3 koncentrációjú ammónia (NH3) oldatot kell hozzáadni 1,4705 gramm, előzőleg vízben feloldott ammónium-kloridhoz (NH4Cl), hogy a keletkező puffer pH-ja 9,25 legyen?
Kb=1,789·10-5; Kv=1,00·10-14; Mr(NH3)=17,04; Mr(NH4Cl)=53,5; Mr(H2O)=18,02; (Az eredményt négy értékes jegyre adja meg!)

Számítsa ki annak a pufferoldatnak a pH-ját, amelyet 233,6 cm3 térfogatú, 0,3233 mol/dm3 koncentrációjú ecetsav (CH3COOH), és 51,51 cm3 térfogatú, és 0,5514 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid (NaOH) oldatból állítottak össze!
Ks=1,753·10-5; Kv=1,00·10-14; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, megoldás, Koncentráció, pH
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3-NH_2` + `H_2O` ⇌ `CH_3-NH_3^+` + `OH^-`

Legyen a kiindulási koncentráció x `(mol)/(dm^3)`.

Az egyensúlyi elegyben is ismerjük a hidroxidion és a metil-ammóniumion koncentrációját.

pH = 11,36 `to` pOH = 14-pH = 14-11,36 = 2,64

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2.64)` = `2.29*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

ugyanennyi a metil-ammónium-ion egyensúlyi koncentrációja is. Mivel ezek az ionok kiinduláskor nincsenek, így ennyi mol alakult át a metil-aminból is.

Az egyensúlyi metil-amin koncentráció tehát `x-2.29*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`.

Felírjuk az egyensúlyi állandót:

`K_b` = `([CH_3-NH_3^+]*[OH^-])/([CH_3-NH_2])`

`4.38*10^(-4)=(2.29*10^(-3))^2/(x-2.29*10^(-3))`

x = `1.43*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)` = `color(red)("14,3 "(mol)/m^3)`.



1,4705 g ammónium-klorid az `1.4705/53.5` = 0,0275 mol = `n_("só")`

`[OH^-]=K_b*n_("bázis")/n_("só")`

pOH = 14-pH = 14-9,25 = 4,75

`10^(-4.75)=1.789*10^(-5)*0.0275/n_("só")`

`n_("só")` = 0,0277 mol

1 `dm^3` oldatban van 0,7231 mol ammónia

Mennyi oldatban van 0,0277 mol ammónia?

x = `0.0277/0.7231*1000` = `color(red)("38,26 "cm^3)`.



`n_("ecetsav")` = `233.6/1000*0.3233` = 0,07552 mol

`n_("NaOH")` = `51.51/1000*0.5514` = 0,0284 mol = `n_("só")` (ennyi nátrium-acetát keletkezik)

A NaOH elfogy, a savból marad `n_("sav")` = 0,07552-0,0284 = 0,04712 mol

`[H^+]` = `K_s*n_("sav")/n_("só")` = `1.753*10^(-5)*0.04712/0.0284` = `2,908*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`.

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(2.908*10^(-5))` = `color(red)("4,54")`.
0