Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenáram

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
329
Valaki esetleg tudna segíteni ezzel a feladattal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ehhez elég az R=U/I és P=U*I képlet. Először rendezhetjük az R=U/I -> U=R*I -> I=U/R. És ott a teljesítmény képlete P=U*I a VÁLTOZÓKAT kicserélhetjük az Ohm törvény képletekkel -> P=U*(U/R), vagyis P=U²/R -> P=R*I*I, vagyis P=R*I².
Soros kapcsolásnál az ellenállások összeadódnak (pl.: 40kOhm+160kOhm=200kOhm). És igazából csak helyettesítesz a képletekbe és megkapod az eredményeket.
a. feladat:
első ellenállás: R=160kOhm, P=4W, I=?
P=R*I²
4W=160kOhm*I²
I=5mA
második ellenállás: R=40kOhm, P=4W, I=?
P=R*I²
4W=40kOhm*I²
I=10mA
Remélem ez segít megérteni, hogyan kell ezt a feladatot megoldani.
1