Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
450
Sziasztok! Ez a matek feladat eredménye sürgősen kéne.
Egy áruházi parkoló hólapátolásával négy ember foglalkozik. Az első munkás az egész parkoló 3/7 részét, a második munkás az 1/5 részét, a harmadik munkás a 2/7 részét, a negyedik munkás pedig a parkoló többi részét takarítja .
A négy munkás összesen 175 000 Ft-ot kap a parkoló takarításáért. Hogyan kell elosztaniuk egymás között ezt az összeget, hogy az elvégzett munkájuknak megfelelő arányban részesüljenek belőle?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A megoldás picit függ attól, hogy érdekel-e, hogy mennyit dolgozott a 4. hóhányó.

Ha nem érdekel, akkor

1. munkás: `175000 * 3 / 7 = color(red)75000`
2. munkás: `175000 * 2 / 7 = color(red)50000`
3. munkás: `175000 * 1 / 5 = color(red)35000`
4. munkás: `175000 - 75000 - 50000 - 35000 = color(red)15000`

Ha érdekel, akkor

`3/7 + 2/7 + 1/5 + x = 1`
`15/35 + 10/35 + 7/35 + x = 35/35`
`32/35 + x = 35/35`
`x = 35/35 - 32/35 = 3/35`

1. - 3. munkás: ugyanaz mint fent
4. munkás: `175000 * 3 / 35 = color(red)15000`

Ellenőrzés:
`75000 + 50000 + 35000 + 15000 = 175000`
Módosítva: 2 éve
0