Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos lenne!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1148
Egy vasúti töltés keresztmetszete trapéz alakú. A korona szélessége 4,5 m, a rézsű 3,8 m, illetve 4,2 m hosszú, a töltés alapja 10 m széles.
a)-Mekkora a rézsű emelkedési szöge a meredekebb, illetve a lankásabb oldalon?
b)-Milyen magas a töltés?
C)-Mekkora a töltés keresztmetszetének területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Lásd az ábrát.

Felrajzoltam a vasúti töltés keresztmetszetét, ami egy trapéz, és beírtam az adatokat.

A trapéz kiegészíthető egy háromszöggé az ábra szerint.

Ez azért jó nekünk, mert így két hasonló háromszöget kapunk: Az 'a' és 'b' és 4,5 oldalú háromszög hasonló az a+3,8 és b+4,2 és 10 oldalú háromszöghöz.

Így alkalmazhatjuk a párhuzamos szelők tételét:
a/(a+3,8) = 4,5/10
10a = 4,5a + 3,8*4,5
5,5a = 3,8*4,5
a=(3,8*4,5)/5,5 = 3,11 méter

b/(b+4,2) = 4,5/10
10b = 4,5b + 4,2*4,5
5,5b = 4,2*4,5
b=(4,2*4,5)/5,5 = 3,44

A nagy háromszög oldalai:
3,8+a = 6,91 méter
4,2+b = 7,64 méter
és 10 méter meg van adva.

A koszinusz tétellel ki tudjuk számolni a háromszög oldalaiból az α és β szöget:

7,64² = 6,91² + 10² - 2*6,91*10*cos α
cos α = 0,6467
α = 49,7⁰

6,91² = 7,64² + 10² - 2*7,64*10* cos β
cos β = 0,7240
β = 43,6⁰

b)
Innen már megvan a trapéz magassága (M), mert M merőleges a 10 méteres alapra, így írhatjuk, hogy
sin α = M/3,8
M=3,8*sin α = 3,8* sin 49,7⁰ = 2,9 méter

c)
A terület pedig:
T = (10+4,5)*M/2 (tehát a kisalap+nagyalap szorozva magasság/2)
T=14,5*2,9/2 = 21 m²
Módosítva: 2 éve
0