Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni ezekben a kérdésekben?

Főoldal » Középiskola » Kémia
618
1. Mekkora anyagmennyiségű molekulát tartalmaz 500 g metán?
2. 5, 0 mol szén-dioxid, vagy 5, 0 metánmolekula nagyobb tömegű?
3. Mekkora tömegű 5, 00 cm^3 higany, melynek sűrűsége 13, 6 g/cm^3?
4. Mekkora térfogatú 5, 00 g higany, melynek melynek sűrűsége 13, 6 kg/dm^3?
5. Mekkora a térfogata 0, 5 mol normálállapotú metánnak?
6. Mekkora anyagmennyiségű molekula van 6, 00 dm^3 normálállapotú klórgázban?
7. Hány gramm kalcium-klorid és hány gramm víz van 550, 0 gramm 12m/m%-os konyhasóoldatban?
8. 15, 00 gramm szén-tetrakloridban 1, 00 gramm jódot oldunk fel. Mekkora lesz az oldat m/m%-os összetétele?
9. Hány mol és hány gramm nátrium-hidroxidot tartalmaz 200, 0 cm^3, 0, 5 mol/dm^3 koncentrációjú nátrium-hidroxid oldat?
10. Hány mol és hány dm^3 standardállapotú ammóniagázt tartalmaz 200, 0 cm^3 1, 0 mol/dm^3 ammóniaoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

500 g metán (`CH_4`) az `500/16` = 31,25 mol

2,

5 mol `CO_2` tömege `5*44` = 220 g ; 5 mol metán tömege `5*16` = 80 g.

3,

m=`rho*V` = `13.6*5` = 68 g

4,

`V=m/rho` = `5/13.6` = 0,368 `cm^3`

5,

`V=n*V_m` = `0.5*22.41` = 11,205 `dm^3`

6,

`n=V/V_m` = `6/22.41` = 0,268 mol

7,

Az a helyzet, hogy kalcium-klorid mennyi van benne, azt ebből nehéz megállapítani; nátrium-klorid viszont `550*0.12` = 66 g , a többi elvileg víz, ami 550-55 = 484 g.

8,

Az oldat tömege 15+1=16 g, ebben van 1 g jód, tehát `1/16*100` = 6,25 tömeg%-os oldat.

9,

Az oldatban van `200/1000*0.5` = 0,1 mol NaOH, ami `0.1*40` = 4 g

10,

Az oldatban van `200/1000*1` = 0,2 mol `NH_3`, ami standard körülmények között `0.2*24.5` = 4,9 `dm^3`.
Módosítva: 2 éve
0