Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatos kamat?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1036
Mekkora összeget helyezzünk el a bankban ma, ha 4 év múlva havi tőkésítéssel 2 600 000 Ft-ot szeretnénk felvenni és az éves kamatláb 9%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A kamat évente 9%

Egy hónap alatt a kamat az évesnek a 12-ed része, vagyis a havi kamatláb ennyi: `9/(12)=3/4="0,75"%`. Tehát a havi tőkésítés miatt egy hónap múlva az eredeti összeg `"1,0075"`-szöröse kamatozik tovább. Tehát ha az eredetileg betett összeg `X`, akkor a kamattal növelt összeg ennyi:
1. hónap végén: `X · "1,0075"`
2. hónap végén: `X · "1,0075"^2`
...
1. év = 12. hónap végén: `X · "1,0075"^(12)`
2. év = 24. hónap végén: `X · "1,0075"^(24)`
...
4. év = 4·12. hónap végén: `X · "1,0075"^(4·12) = 2\ 600\ 000`

`X = (2\ 600\ 000)/("1,0075"^(4·12))`
Módosítva: 8 éve
0