Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Batman kiszámolta hét különböző páratlan szám átlagát...

Főoldal » Középiskola » Matematika
412
Batman kiszámolta hét különböző páratlan szám átlagát. Superman kivonta ebből az átlagból a nagyság szerinti középső számot, és azt állította, hogy az eredmény 13/7 lett. Superman-nek nem lehet igaza, ha a hét szám valamelyike…

(A) 1 (B) 3 (C) 5 (D) 17 (E) 19
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lássuk, mi történt:

Batman kiszámolta hét különböző páratlan szám átlagát. Az átlag tehát

a
ˊ
tlag
=

+

+

+

+

+

+

7
,
a
ˊ
tlag=
7
a+b+c+d+e+f+g

,

ahol

,

,

,

,

,

,

a,b,c,d,e,f,g a hét különböző páratlan szám.

Ezután Superman kivonta ebből az átlagból a nagyság szerinti középső számot, tehát

a
ˊ
tlag

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m
=

+

+

+

+

+

+

7

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m
.
a
ˊ
tlag−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m=
7
a+b+c+d+e+f+g

−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m.

Superman azt állítja, hogy ez az érték
13
7
7
13

.

Most nézzük meg, hogyan változik ez, ha a hét szám közül valamelyik megváltozik.

Vizsgáljuk meg, mi történik, ha az egyik szám, mondjuk

a, megváltozik. Ekkor az átlag új értéke

u
ˊ
j
a
ˊ
tlag
=


+

+

+

+

+

+

7
,
u
ˊ
j
a
ˊ
tlag=
7
a

+b+c+d+e+f+g

,

és az új kifejezés

u
ˊ
j
a
ˊ
tlag

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m
=


+

+

+

+

+

+

7

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m
.
u
ˊ
j
a
ˊ
tlag−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m=
7
a

+b+c+d+e+f+g

−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m.

Akkor a különbség változása

v
a
ˊ
ltoz
a
ˊ
s
=


+

+

+

+

+

+

7

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m

(

+

+

+

+

+

+

7

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m
)
.
v
a
ˊ
ltoz
a
ˊ
s=
7
a

+b+c+d+e+f+g

−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m−(
7
a+b+c+d+e+f+g

−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m).

Ez egyszerűsödik:

v
a
ˊ
ltoz
a
ˊ
s
=


+

+

+

+

+

+

7


+

+

+

+

+

+

7
.
v
a
ˊ
ltoz
a
ˊ
s=
7
a

+b+c+d+e+f+g


7
a+b+c+d+e+f+g

.

Most az eredeti állítás:



+

+

+

+

+

+

7

k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m
=
13
7
.
7
a

+b+c+d+e+f+g

−k
o
¨
z
e
ˊ
ps
o
˝
sz
a
ˊ
m=
7
13

.

Ez azt jelenti, hogy a különbség mindig ugyanaz, függetlenül attól, hogy melyik számot változtatjuk meg. Tehát Superman állítása mindig igaz, és nincs olyan szám, amelyet kizárhatnánk. Az eredmény tehát nem az (A) 1, (B) 3, (C) 5, (D) 17 vagy (E) 19 közül valamelyik. Az állítás mindig igaz, függetlenül attól, hogy melyik számot választjuk.
0