Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kocka lapjaira pozitív egész számokat írunk...

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Egy kocka lapjaira pozitív egész számokat írunk, majd minden csúcsra ráírjuk az illető csúcsra illeszkedő három lapon lévő számok szorzatát. Mennyi a lapokon lévő számok összege, ha a csúcsokra írt számok összege 70?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számozzuk meg a lapokat, a felső lap legyen 'a', az alsó 'f', az oldalsók 'b', 'c', 'd', 'e'.

`a*(bc+cd+de+eb)+f*(bc+cd+de+eb)` = `(a+f)*[c*(b+d)+e*(b+d)]` = `(a+f)*(c+e)*(b+d)` = 70

A 70-et fel tudjuk e bontani három szám szorzatára? Mivel pozitív egész számokról van szó, az összegeknek 2 vagy annál nagyobbnak kell lenni, így 1-et kizárhatjuk összegként.

`70=2*5*7` , ezért `(a+f)+(c+e)+(b+d)=2+5+7=color(red)("14")`.
1