Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gombóc Artúr

Főoldal » Középiskola » Matematika
1323
Gombóc Artúr 2017. december 31-én újévi fogadalmat tesz. 2018. január elsejétől kezdve egy speciális fogyókúrába kezd, amelyben minden nap csokievés előtt először ki kell számolnia, hány tábla csokit ehet meg azon a napon (a kiszámított mennyiséget meg is eszi). A fogyókúra 2018. december 30-ig tart. Egy 2018-as nap sorszáma azt jelenti, hogy az a nap hanyadik nap az évben. Ha a nap sorszáma páros, akkor Artúr éppen annyi csokit ehet meg, mint a feleakkora sorszámú napon. (Például a 26. napon ugyanannyi csokit ehet meg, mint a 13. napon.) Ha a nap sorszáma 1-nél nagyobb páratlan szám, akkor pedig 1-gyel kevesebb csokit ehet meg, mint majd a következő napon. Artúr úgy kezdi január 1-jén a csokievést, hogy január 9-én pontosan 3 tábla csokit ehessen meg. Hány tábla csokit eszik Gombóc Artúr 2018. december 24-én?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Jan. elseje az első nap.
9. nap 3 csoki

Hányadik nap dec.24? 31+28+31+30+31+30+31+31+30+31+30+24 = 358
Aznap megehet x-et
A fele 129, akkor is x
A 130. napon x+1
a 65. napon x+1
a 66. napon x+2
a 33. napon x+2
a 34. napon x+3
a 17. napon x+3
a 18. napon x+4
a 9. napon x+4

x+4 = 3
x = -1
Hmm... fura. Ki kell hányjon egy csokit??

1

358 x
179 x
180 x+1
90 x+1
45 x+1
46 x+2
23 x+2
24 x+3
12 x+3
6 x+3
3 x+3
A 3. napon 5 csokit evett tehát:
x+3=5
x=2
Tehát 2 csokit evett.
0