Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes CuSO4 számítása?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1900
Mekkora tömegű kristályvizes CuSO4 (CuSO4.5H2O) szükséges 145 g 11 m/m% oldat elkészítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, kristályvizes, CuSO4
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
A végső 145 gramm oldatban kell legyen `145·(11)/(100)="15,95"` gramm tiszta `CuSO_4`.
A kérdés, hogy hány gramm kristályvizes réz-szulfát kell?

A tiszta `CuSO_4` molekulasúlya:
`Cu`: 63,5
`S`: 32
`O`: 16
Vagyis 63,5+32+4·16 = ... számold ki, én M-nek hívom (nincs kedvem összeadni).
Tehát 1 mol tiszta `CuSO_4` tömege M gramm.

Ha van benne még 5 darab `H_2O` molekula is, az még 5·(2·1+16)=90
Tehát 1 mol kristályvizes `CuSO_4.5H_2O` tömege M+90 gramm.

Akkor pedig simán egyenes arányossággal nekünk ennyi kristályvizes kell:
`"15,95"·(M+90)/M`

Persze te ne `M`-ezz, írd be rendesen a kiszámított értékeket.
0

A réz móltömege 63,55 g/mol, a kéné 32,06 g/mol és az oxigéné 16 g/mol. A réz(II)-szulfát (vízmentes) móltömege 159,61 g/mol és a réz(II)-szulfát kristályvizes móltömege pedig 249,69 g/mol. Ez alapán: Mivel 100 g oldat 11 g vízmentes sót tartalmaz, ezért a 145 g oldat 15,95 g vízmentes sót fog tartalmazni. Ezt kell átszámolni kristályvizes sóra, vagyis (15,95/159,61)×249,69 gramm lesz a keresett érték, ill. a megoldás, tehát: 24,95 gramm CuSO4 × 5 H2O fog kelleni az oldatkészítéshez! :) Ugyanennyi jön ki egyébként az előző megoldásban is. :)
0