Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat meghatározása pH alapján

Főoldal » Középiskola » Kémia
435
Hány dm3 20 Celsius fokos és 1,096·105Pa nyomású HCl gázt kell feloldanunk 500 g vízben, ha 0,35 ös pH-jú oldatot szeretnénk előállítani? ρ(pH=0,35 oldat) = 1,01 g/cm3, Mr(HCl) = 36,46, R = 8,314 J/molK

Ennél a feladatnál igazán még azt sem tudom beazonosítani, mit csináljak a gáztörvénnyel? És minek a térfogata is kell számolásnál, minek az anyagmennyisége? Miért van megadva az oldószer tömege? Satöbbi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Úgy tűnik, hogy itt pillanatnyi, de teljes képzavar állt be.

Igen, valóban nem jól értelmezted a feladatot.

Adott pH-jú és tömegű oldatot kell előállítani, ehhez pedig H-ion anyagmennyiségre van szükség első körben.

A gáztörvény ahhoz kell, hogyha megvan az anyagmennyiség, akkor az egyenlő a HCl anyagmennyiségével, (mert a HCl erős sav, tömény oldatában is teljes a disszociáció ... )

Ezután a gáztörvénnyel már ki tudod számolni a HCl gáz térfogatát.

V(oldat)=500 g / 1,01 [g/cm3] = 495,05 cm3 a 0,35 pH-jú HCl oldat térfogata.

Ebben mennyi H-ion (azaz HCl) van?
pH=0,35 = -lg [H], ebből a konc: 10^(-0,35) = 0,44668 mol/dm3

De nekünk csak 495,05 cm3 oldaunk van, ezért ebben:
Ha 1000 cm3-ben 0,44668 mol H-ion (azaz HCl) van, akkor
495,05 cm3-ben x=495,05 cm3 * 0,44668 mol / 1000 = 0,22113 mol H-ion (azaz HCl)

Ebből a gáztörvénnyel már meg is van a HCl gáz térfogata, ami a kérdés:

p*V=n*R*T

V=(n*R*T) / p = (0,22113 mol * 8,314 * 293,15 K) / 109600 Pa = 0,004917 m3 = 4,917 dm3 HCl gáz

1