Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat pH-jának számítása tömegszázalék és koncentráció alapján

Főoldal » Középiskola » Kémia
578
Mekkora annak az oldatnak a pH-ja, amelyet úgy kapunk, hogy 50,0 g 2,00 tömeg%-os nátrium-hidroxid oldatot 500 cm3 0,250 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav-oldattal elegyítünk és a kapott oldatot 3,00 dm3 térfogatra egészítjük ki desztillált vízzel? Mr(NaOH) = 40,00

A próbálkozásom csatolom. Nem tudom mit kell kezdeni azzal, hogy kiegészíti a térfogatot....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Koncentráció, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az 50 g NaOH oldatot összeöntötted 500 cm3 salétromsavval.

Mennyi oldat lett ebből?

Ezekből kb. 550 cm3 lett, de ez lényegtelen, mert az a fontos, hogy a végső oldat pH-ja mennyi.

A kiegészíti a térfogatot azt jelenti, hogy a lúg és sav összeöntése után kapott kb 550 cm3 oldatot felönti 3,00 literre deszt vízzel.

Vagyis hozzáönt annyi deszt vizet, hogy a végső térfogat 3,00 liter legyen.
0

Elvileg jó, amit csinálsz, de nem jól számoltál:
1,25 mol NaOH az tízszer annyi, mint a 0,125 mol HNO3.

Inkább mindent üss be a számológépbe, ne fejből próbáld kiszámolni.

Valóban a kettő különbsége marad, ahogy számolni akartad:
1,25-0,125 = 1,125 mol NaOH marad feleslegben.

Ennyi lesz az OH-ion anyagmennyisége is, mert az NaOH erős bázis, tömény oldatában is teljes a disszociáció.

Tehát az OH-ion koncentráció: 1,125 mol / 3,00 dm3 = 0,375 mol/dm3

Ebből előbb pOH-t tudunk számolni (nem rögtön pH-t, ahogy írtad).
pOH = -lg 0,375 = 0,426

A pH pedig 14-pOH = 14-0,426 = 13,57 lesz (a pH+pOH=14 miatt)
Módosítva: 2 éve
0