Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
547
Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 250,0 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 15,15 cm3 térfogatú, 0,3255 mol/dm3 koncentrációjú sósav (HCl), és 13,99 cm3 térfogatú, 0,3265 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid (NaOH) oldatot, majd a hőmérséklet visszaállása után a lombikot feltöltjük? Kv=1,00·10-14; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)

Sajna nem sikerül megoldanom az előző hibás gondolatmenetem nyomán. Az eredmény 2,84
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

Kiindulunk `15.15/1000*0.3255` mol HCl-ből = `4.93*10^(-3)` mol.

A NaOH mennyisége: `13.99/1000*0.3265` = `4.568*10^(-3)` mol

A kevesebb elfogy, marad `3.636*10^(-4)` mol HCl

Ezt feltöltjük 250 `cm^3`-re.

1000 `cm^3` oldatban lesz `1000/250*3.636*10^(-4)` = `1.454*10^(-3)` mol HCl (ez ugyanennyi hidrogéniont jelöl).

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(1.454*10^(-3))` = `color(red)("2,84")`.
2