Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat pH-jának számítása erős egy- és kétértékű sav összeöntésével koncentráció ismeretében

Főoldal » Középiskola » Kémia
519
Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 100,0 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 22,12 cm3 térfogatú, 0,7424 mol/dm3 koncentrációjú kénsav (H2SO4), és 31,02 cm3 térfogatú, 0,9985 mol/dm3 koncentrációjú kálium hidroxid (KOH) oldatot, majd a hőmérséklet visszaállása után a lombikot jelre töltjük desztillált vízzel? Kv=1,00·10 14; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)

Csatoltam a gondolatmenetem. Kérdésem, a pH miért nem 12???? Hogy jön ki 1,73??? Mert annyit tudok, hogy ennyi a végeredmény. De nagyon nem vili....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Oldatok, pH, erős, savak, kétértékű, egyértékű
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`H_2SO_4` + 2 `KOH` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

A kénsav mennyisége `22.12/1000*0.7424` = `1.642*10^(-2)` mol

A KOH mennyisége `31.02/1000*0.9985` = `3.097*10^(-2)` mol

Figyelj az 1:2 mólarányra, szerintem ott csúszol el.

A kénsav mólnyi mennyisége ugyan kevesebb, de benne a hidrogénionok száma kétszerannyi (`3.284*10^(-2)` mol) és az több, mint a KOH-ban a hidroxidion mennyisége. Ezért a hidroxidionok fogynak el és hidrogénionok maradnak túlsúlyban.

Nézzük mennyi:

A `3.284*10^(-2)` mol hidrogénionból elfogy `3.097*10^(-2)` mol, marad `1.87*10^(-3)` mol hidrogénion. Mindez van 100 `cm^3` oldatban, 1000 `cm^3` oldatban `1.87*10^(-2)` mol (Ennyi lesz az oldat koncentrációja hidrogénionra).

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(1.87*10^(-2)` = `color(red)("1,73")`.

1