Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
745
Egy 4 oldalú gúla alapéle 8cm, magassága 10cm. A, V?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4 oldala van, tehát az alapja egy négyzet.
`a = 8\ cm`
`m = 10\ cm`
A négyzet területe `T_a=a^2 = 64\ cm^2`
A gúla térfogata ezzel a képlettel megy, ezt magold be: `V=(T_a·m)/3`
Vagyis az alapterületet szorozni kell a magassággal és osztani 3-mal. Számold ki...

A felszínt kicsit bonyolultabb kiszámolni...
Van az alap és négy oldallap: `A=T_a+4·T_o`
Az oldallapok egyenlő szárú háromszögek, amiknek az alapja `a`, a magassága viszont nincs megadva, azt még ki kell számolni. Nem ugyanannyi, mint a gúla magassága, mert az oldallap ferdén megy. Ezért hosszabb lesz.

Nézd ezt az ábrát: http://www.sulinet.hu/tovabbtan/oktv2/matek/kep/99/02/79.gif
A négyzet oldala az ábrán is `AB=a`, a gúla magassága `TM=m`, és ami most nekünk kell, az a háromszög magassága, vagyis `FM`.
Nézd az `FTM` háromszöget. Ez egy derékszögű háromszög, hisz az `m` magasság merőleges a teljes alap-négyzetre. Az az egyik befogója, a másik, az `FT` oldal, ami éppen az `a` fele: `a/2`. Az átfogó az `FM` oldal, az a kérdés.
Fel lehet írni egy Pitagoraszt:
`FT^2+m^2=FM^2`
`(a/2)^2+m^2=FM^2`
`(8/2)^2+10^2=FM^2`

Számold ki ebből az `FM` magasságot, utána az oldallap területét: `T_o=(a·FM)/2`, aztán a gúla felszíne már könnyen megy.
0