Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Réz(II)-ion akvakomplexe

31
Honnan tudom, hogy a réznek 2+ lesz a töltése, és mi a magyarázata annak, hogy 4 vizet tud megkötni és nem 6-ot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, réz-komplex, Réz, szervetlen-kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A réznek két stabil oxidációs száma létezik: +1 és +2. A réz +2-es oxidációs számú formája a stabilabb, míg a +1-es oxidációs számú forma ritkább és kevésbé stabil. Az oxidációs számok azt mutatják, hogy egy atom hány elektront veszít vagy nyer el egy vegyületben. A réz esetében a +2-es oxidációs szám azt jelenti, hogy a réz atom két elektront veszít.

Az, hogy a réz miért 4 vizet tud megkötni és nem 6-ot, a réz oxidációs számával és azokkal a ligandumokkal kapcsolatos, amelyekkel kölcsönhatásba lép. Például a réz(II) ion, amelynek oxidációs száma +2, gyakran négyszeres koordinációt mutat. Ez azt jelenti, hogy a réz atom négy ligandummal (kémiai csoportokkal) kötődik.

A leggyakoribb példa erre a tetraaminokuprát(II)-ion, ami egy komplex ion, és amely négy ammónia (NH₃) molekulát tartalmaz, amelyek mind a rézhoz kapcsolódnak. Ez magyarázza, hogy miért négy vízmolekulát vagy más ligandumot tud megkötni a réz(II) ion.

A réz egyéb oxidációs számai is léteznek, például a +1, és az ezekkel kapcsolatos vegyületek másféle koordinációs számokat mutathatnak. Azért van két stabil oxidációs szám, mert a réz elektronkonfigurációja lehetővé teszi a két különböző oxidációs számot és az ezekhez kapcsolódó vegyületeket.
0