Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1880
Egy zsákban 3 pár piros, 2 pár kék és 4 pár fehér zokni van párosítatlanul. Hány db zoknit kell kivennünk csukott szemmel, hogy biztosan legyen közöttük egy pár fehér zoknink?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, Valószínűség, számítás, zokni
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
12
(3 pár piros=6 zokni)
(2 pár kék=4 zokni)
+minimum 2 fehér
4+6+2=12
Módosítva: 8 éve
1

Jó az első válasz, de kicsit még magyarázom.

Ez még nem igazán valószínűségszámítás, mert itt biztos dolgot kérdeznek, de persze nem baj...
Amikor tutira kell menni, akkor a legrosszabb esetet kell számolni.
Most a legrosszabb eset az, ha az első fehér előtt kihúzunk minden másmilyen színűt: ez 2·3 piros és 2·2 kék zokni. Utána már tuti csak fehér marad, abból még kettőt kell húzni. Összesen tehát 6+4+2.

Persze miközben húzunk, nem látjuk, hogy mit fogunk húzni, de ha vakon kihúzunk 12 darabot, meg se nézzük utána se, azok között tuti lesz 2 fehér.
0