Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
381
Milyen pH-jú oldathoz jut, ha összeönt 500ml pH=3,0 HCl oldatot és 250 cm? 2*10^-3 M-os NH4OH oldatot? A térfogatok összeadhatók. K(NH4OH) = 1,8*10^-5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Általános iskolásnak nehezen tudom elmagyarázni a logaritmusos feladatokat, de a puffereket se könnyű még egy középiskolásnak se. Mindenesetre érdemes a megfelelő iskolai szintet megjelölni.

A 3-as pH-jú sósavoldat, ami 0,001 mólos, 500 ml-ben van `5*10^(-4)` mol HCl

A 250 ml `2*10^(-3)` mólos `NH_4OH`-oldatban van `5*10^(-4)` mol `NH_4OH`

`NH_4OH` + `HCl` = `NH_4Cl` + `H_2O`

Mivel egyenlő, így egy sóoldatunk lesz, aminek a térfogata 750 `cm^3`, és `NH_4Cl`-ra nézve `5*10^(-4)` mol-t tartalmaz.

1 `dm^3` oldatban van `1000/750*5*10^(-4)` = `6.dot(6)*10^(-4)` mol `NH_4Cl`.

`NH_4Cl` + `H_2O` = `NH_4OH` + `H^+` + `Cl^-`

Az ammónium-klorid savasan hidrolizál, a savi disszociációs állandó:

`K_s=K_v/K_b` = `[H^+]^2/(c-[H^+])`

`10^(-14)/(1.8*10^(-5)` = `x^2/(6.dot(6)*10^(-4)-x)`

x = `6.09*10^(-7)` = `[H^+]`

pH = 6,22
0