Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik

Főoldal » Általános iskola » Matematika
329
Melyik természetes számnak a felbontott alakja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hogyan bontasz fel egy számot „kerek számok” összegére? Például 2023-at:
`bb(color(#c3c)(2)color(#96c)(0)color(#69c)(2)color(#3cc)(3) = color(#c3c)(2)000 + color(#96c)(0)00 + color(#69c)(2)0 + color(#3cc)(3))`

Ahol minden összetevő a 10 valamely hatványának a többszöröse:
`bb(color(#c3c)(2)color(#96c)(0)color(#69c)(2)color(#3cc)(3) = color(#c3c)2 * 1000 + color(#96c)0 * 100 + color(#69c)2 * 10 + color(#3cc)3 * 1)`

Ha már hatványok, akkor írjuk is őket úgy:
`bb(color(#c3c)(2)color(#96c)(0)color(#69c)(2)color(#3cc)(3) = color(#c3c)2 * 10^3 + color(#96c)0 * 10^2 + color(#69c)2 * 10^1 + color(#3cc)3 * 10^0)`

Szóval csak annyit kell tegyél hogy összeolvasod a szorzókat:
`bb(color(#c3c)(2)color(#96c)(0)color(#69c)(2)color(#3cc)(3) = color(red)bb2 * 10^3 + color(red)bb0 * 10^2 + color(red)bb2 * 10^1 + color(red)bb3 * 10^0)`

Persze figyelve arra, hogy a hatványkitevők sora teljes legyen:
`bb(color(#c3c)(2)color(#96c)(0)color(#69c)(2)color(#3cc)(3) = color(#c3c)2 * 10^color(red)3 + color(#96c)0 * 10^color(red)2 + color(#69c)2 * 10^color(red)1 + color(#3cc)3 * 10^color(red)0)`

Mert ha a számban 0 is van, azt a feladatokban ki szokták hagyni:
`bb(color(#c3c)(2)color(#96c)(0)color(#69c)(2)color(#3cc)(3) = color(#c3c)2 * 10^color(red)3 + color(#69c)2 * 10^color(red)1 + color(#3cc)3 * 10^color(red)0)`

Ha valamely hatvány hiányzik, gondoskodnod kell róla, hogy odaolvass egy 0-t.

Ha a feladatban az összeadandók sorrendjét összekeverték, gondoskodnod kell róla, hogy a kitevők csökkenő sorrendjében olvasd ki.



Ami meg a feladatodat illeti, először is megnézed, hogy folytonos-e a hatványkitevők sora (amit nem írtak ki, odaképzeled):
`a = 7 * 10^color(red)bb3 + 9 * 10^color(red)bb2 + 5 * 10color(silver)(bb¹) + 2 color(silver)(* 10^bb0)`

Mivel folytonos, nem kell mást tegyél mint összeolvasod a szorzókat:
`a = color(red)bb7 * 10^3 + color(red)bb9 * 10^2 + color(red)bb5 * 10 + color(red)bb2`
0