Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
352
Add meg az alábbi adatsor kvartiliseit
2, 4, 1, 5, 2, 3, 1, 4, 4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is növekvő sorba rendezzük a számokat:

`obrace(ubrace(1)_"előtte"     ubrace(1     2)_"Q1"     ubrace(2)_"utána")^"alsó fél"obrace(3)^"Q2"obrace(ubrace(4)_"előtte"     ubrace(4     4)_"Q3"     ubrace(5)_"utána")^"felső fél"`

Mivel a sorban 9 szám van, azaz páratlanul, a medián a középső szám, egyben a Q2: 3.
Mivel a medián előtt, az alsó fél sorban 4 szám, azaz párosan, a középső számok az 1 és 2, tehát a Q1 = (1 + 2) / 2 = 1.5.
Mivel a medián után, a felső fél sorban 4 szám, azaz párosan, a középső számok a 4 és 4, tehát a Q3 = (4 + 4) / 2 = 4.
0