Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, hogyan lehetne felírni a lenti szöveges feladatot?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
371
Egy család a nyaralásra félretett pénzének 15 %-át szánja útiköltségre, 25 %-át a
szállásra, 42570 Ft-ot költöttek összesen a kosztjukra, és 12500 Ft-ért már vettek új
játékokat.
Mennyit gyűjtöttek, ha marad 19 930 Ft-juk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen `x` Ft a gyűjtött összeg. Ekkor az útiköltség `0,15*x` Ft, a szállásköltség `0,25*x` Ft, az ennivaló ára `42.570` Ft, az új játék ára `12.500` Ft és a maradék `19.930` Ft.
Ugyanez egyenlettel:

`x-(0,15x+0,25x+42.570+12.500)=19.930`
`0,6x=75.000`
`x=125.000`

Tehát a gyűjtött összeg `125.000` Ft.
Módosítva: 2 éve
0