Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika tartóerő számítása

Főoldal » Általános iskola » Fizika
361
A test térfogata 200 cm3, a test sűrűsége 8 g/cm3, a folyadék sűrűsége: 0,8 g/cm3. Mekkora a tartóerő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A test tömegét számolod először: `m_("test")=rho_("test")*V` = `200*8` = 1600 g = 1,6 kg

A testre ható gravitációs erő: `F_("test")=m_("test")*g` = `1.6*10` = 16 N

A test által kiszorított folyadék térfogata is 200 `cm^3`, ennyi folyadék tömege `m_f=rho_f*V` = `0.8*200` = 160 g = 0,16 kg

A test által kiszorított folyadék súlya, azaz a felhajtóerő: `F_f` = `m_f*g` = `0.16*10` = 1,6 N

A tartóerő a két erő különbsége lesz:

`F_t=F_("test")-F_f` = 16-1,6 = `color(red)("14,4 N")`.
0